Riktigt bra

En rfiktigt bra vecka lider mot sitt slut. Veckans höjdpunkt var Sannas rundbanejobb som visade att det är värt att vänta ut hästarna. Även om det inte var farter som tyder på att vi kan starta än så visade hon en fin vilja med tryck i steget och en fin avslutning. Det är alltid kul att få ringa hästägarna och säga NU fungerade det!

Jag har fått lite förfrågningar om hur jag tränar mina hästar och har lovat att skriva lite om det. Alla tränas varannan dag, om dom startar blir det några dagar extra i hagen. Alla är ute varje dag, nu under sommaren dygnet runt. 
Dom körs, rids eller jobbas från marken.

Dom äldre hästarna som startar tränas mest hemma på gården. Min normal runda är 16 km blandat underlag. Vi börjar med en 3 km skritt och långsam jogg sträcka innan vi övergår i lite snabbare trav i uppförsbacke. Vi har ett uppförslut under flera km.  När vi kommer upp på skogsvägarana övergår underlaget till sand och där får hästana öka på lite i travet. Mitt i rundan blir det åter en skrittsträcka och sedan påbörjas hemfärden i grannbyn. Det som jag anser är viktigast är att hästana får jobba igenom alla muskler, dom ska gå rakt och känna att allt arbete är kul. Veckan innan start får dom gå ett rakbanejobb med 5-7 intervaller i 30-35 fart. En av intervallerna går mellan 20-25.

Dom som inte startar tränas lite tuffare. Just nu åker vi till min kompis Klara som har en fin sandbana. Vi kör inga tider utan jobbar hästarna lagom trötta i sanden. sedan gör jag något test på rakbanan på travet för att se vad som hänt med spänst och humör. Om jag som i Sannas fall är nöjd jobbas hon i lite tempon mellan 30-45  innan jag åter kör tungträning hos Klara. Så har jag varvat hela våren och sedan blir det ett test på rundbanan.

När det sedan blir dax för provlopp är tanken bara att dom ska lära sig att volta, springa i grupp och tycka att det är kul. När jag är nöjd med dessa blir det premie/ kval lopp och sedan start.

Jag jobbar alltid varje häst efter deras förmåga och stressar inte fram resultat. Det viktigaste är att dom visar viljan att bli bättre. Då kommer resultaten!

 

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter